Νεογέννητο μωρό σε mei tai

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα μετά τη γέννησή τους. Μιμείται τον τρόπο που κρατάμε ένα νεογέννητο αγκαλιά και υποστηρίζει πλήρως το κεφαλάκι του μωρού.

Νεογέννητο μωρό σε μάρσιπο Αστεράκι mei tai

Μωράκι 40 ημερών σε μάρσιπο Αστεράκι mei tai, με τα ποδαράκια έξω

Νεογέννητο μωρό σε Αστεράκι mei tai μάρσιπο

Νεογέννητο μωρό σε μάρσιπο Αστεράκι mei tai, τέλεια θέση

Όπως βλέπεις στις παραπάνω φωτογραφίες, η ιδανική θέση είναι (όπως σε όλα τα Αστεράκια) με τα πατουσάκια του μωρού έξω απ' το μάρσιπο, αλλά με τέλεια υποστήριξη σε όλο το πόδι ως το γόνατο.

Αν υπάρχει λόγος να φοράς το μωρό σου με τα πόδια μέσα (πολύ μικρά μωράκια, πρόωρα, ειδικές περιπτώσεις κλπ) επικοινώνησε μαζί μας για να σου δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες. Μπορείς να φοράς το μωρό σου με τα πόδια έξω από την πρώτη μέρα της ζωής του (δες στο βίντεο γιατί αυτό συνιστάται).

Δείτε το στο παρακάτω βίντεο με νεογέννητο μωράκι, 40 ημερών:

Σημείωση: Υπάρχουν πολλά ακόμα αναλυτικά βιντεάκια με οδηγίες για νεογέννητα μωράκια, που είναι unlisted. Επικοινώνησε μαζί μας, για να σου τα στείλουμε.

Δες στο παρακάτω βίντεο πώς ακριβώς είναι τα πόδια του μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς. Στο βίντεο φοράμε ring slng, mei tai, αλλά και KiBi και το μωρό είναι 40 ημερών.

Ένα μωρό ξαπλωμένο, έχει από μόνο του τα πόδια στη σωστή θέση. Δες πώς θα είναι πάνω στην αγκαλιά σου, μέσα στο Mei tai σου:

Νεογέννητο μωράκι, 40 ημερών
Το mei tai περνάει άνετα ανάμεσα απ' τα πόδια του.

Το μωρό στο παρακάτω βίντεο είναι 45 ημερών και η μαμά της τη φοράει σε μάρσιπο mei tai. Έχει επιλέξει τη θέση με τα πόδια έξω (που είναι ιδανική θέση για τα ισχία του μωρού και τη σωστή του ανάπτυξη).

Στήριξη κεφαλιού σε νεογέννητα μωράκια σ' αυτή τη θέση

Συνχά οι γονείς διαπιστώνουν ένα κενό ανάμεσα στο πάνω μέρος του mei tai και το κεφαλάκι του μωρού και αναρωτιούνται αν αυτό είναι ασφαλές και αν προσφέρει επαρκή στήριξη. Παρακάτω θα δεις πως πράγματι είναι, αλλά θα βρεις και τρόπους για να "διορθώσεις" αυτό το κενό.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει πάντα να προσέχεις να μην υπάρχει κενό ανάμεσα σε σένα και το μωρό. Η κοιλίτσα του πρεπει να ακουμπά τη δική σου και η πλάτη του να μην είναι πολύ καμπουριαστή μακριά σου.

Τις περισσότερες φορές, το μωρό θα ακουμπά το μάγουλό του στο στήθος σου, το κεφάλι του θα στηρίζεται κυρίως πάνω σου. Πάντα όμως, ο αυχένας του μωρού θα πρέπει να είναι στο ύψος που ξεκινούν οι ράντες να βγαίνουν απ' το σώμα του mei tai σου. Έτσι θα ξέρεις σίγουρα, ότι το πάνω μέρος του mei tai σου στηρίζει σωστά το κεφαλάκι του νεογέννητου μωρού σου.

Όταν το μωρό είναι τοποθετημένο στο σωστό ύψος, θα δεις ότι το mei tai σου δεν αφήνει ποτέ το κεφαλάκι του μωρού να πέσει πίσω, ακόμα κι αν σκύψεις. Αντίθετα, έρχεται στην ευθεία με την πλατούλα του και στηρίζεται στο πάνω μέρος του mei tai σου σαν να είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι του, ακόμα κι αν αρχικά υπήρχε "κενό" πίσω απ' το κεφαλάκι του.

newborn_headpositioning_7newborn_headpositioning_8Μπορείς ωστόσο να φέρεις το πάνω μέρος του mei tai σου πιο κοντά στο μωρό ανοίγοντας περισσότερο τις ράντες προς τους ώμου σου. Όσο πιο κοντά στο λαιμό σου είναι οι ράντες, τόσο πιο "χαλαρό" είναι το πάνω μέρος.

newborn_headpositioning_9newborn_headpositioning_10Αντίθετα, ανοίγοντας τις ράντες και τοποθετώντας τις στο στρογγυλό μέρος των ώμων σου, το mei tai σου θα είναι πιο "σφιχτό" στο πάνω μέρος.

newborn_headpositioning_11newborn_headpositioning_12Μια άλλη εναλλακτική είναι να στρίψεις τις ράντες κοντά στο σημείο όπου συναντούν το σώμα του mei tai σου με τρόπο ώστε το εξωτερικό της ράντας να ακουμπά στον ώμο σου και το εσωτερικό να είναι πια προς τα πάνω.

newborn_headpositioning_13newborn_headpositioning_14Στη συνέχεια θα τεντώστεις τη ράντα κανονικά και θα επαναλάβεις το ίδιο και με την άλλη ράντα.

newborn_headpositioning_17newborn_headpositioning_18Θα διαπιστώσεις ότι αυτό το στρίψιμο, στενεύει αρκετά το πάνω μέρος του mei tai, που τώρα θα ακουμπά σχεδόν το κεφαλάκι του μωρού.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το κενό πίσω απ' το κεφαλάκι του μωρού σου, ειδικά εφόσον δεν είναι ποτέ τόσο μεγάλο ώστε να αφήνει το κεφάλι να πέσει πίσω απ' τη σπονδυλική του στήλη, είναι τις περισσότερες φορές επιθυμητό. Ο στόχος σου δεν είναι να ακινητοποιήσεις το κεφάλι του μωρού σου. Ο στόχος σου είναι να φροντίσεις να μην κουράζεται (αν το κεφαλάκι πέφτει πίσω, το μωρό σου, που δεν έχει ακόμα δυνατούς μύες στον αυχένα και δεν μπορεί να το σηκώσει, θα κουράζεται). Και ο στόχος σου είναι, κυρίως, να φροντίσεις να μην πέφτει το κεφαλάκι του προς τα μπρος. Δε θέλεις να ακουμπάει το σαγόνι του μωρού στο στήθος του, προκειμένου να εξασφαλίζεις πάντα ελεύθερη αναπνοή. Όμως κατά τα άλλα, το να αφήσεις χώρο στο μωρό να κάνει τις ασκήσεις του, να δουλεύει με τη βαρύτητα και να αρχίζει να εξασκεί τους αυχενικούς του μύες, να μαθαίνει να στρίβει το κεφάλι, είναι κάτι που θέλεις. Για την ακρίβεια, αυτές οι ασκήσεις είναι το αντίστοιχο του tummy time, δηλαδή του να περνάει το μωρό σου χρόνο μπρούμυτα, για να δυναμώνει και να μαθαίνει να στηρίζει το κεφάλι του. Οι γιατροί συχνά συνιστούν 10 λεπτά την ημέρα σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) - μόνο όταν το μωρό είναι ξύπνιο και μόνο υπό την επίβλεψή σου - ακριβώς γι' αυτό το σκοπό: ενδυνάμωση του αυχένα. Τώρα έχεις έναν εύκολο τρόπο να το κάνεις, χωρίς να δυσαρεστείς το μωράκι σου!

Διάβασε περισσότερα: Tummy-time, χρόνος μπρούμυτα για τα μωράκια

 

Σημείωση: Η παραπάνω συμβουλή για τη στήριξη του κεφαλιού εφαρμόζεται ιδανικά με Αστεράκι mei tai, λόγω της γωνίας στην οποία είναι τοποθετημένες οι ράντες. Δεν έχει το ίδιο αποτέλεμα με mei tai στα οποία οι ράντες βγαίνουν κάθετα απ' το σώμα του μάρσιπου ή όπου το άνοιγμα στο πάνω μέρος -η απόσταση ανάμεσα στις ράντες- είναι στενότερο!

επιστροφή: "Οδηγίες με mei tai"