Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για νεογέννητα μωράκια και είναι πολύ βολική ακόμα και για πολύ βαριά παιδιά.
1. Γι' αυτή τη θέση δεν χρειάζεσαι τσέπη. Φόρεσε το sling σου ανοιχτό μπροστά σου. Κράτησε το μωρό σου αγκαλιά στο αντίθετο χέρι απ' αυτό που έχεις του κρίκους ψηλά στον ώμο σου, σαν να ήθελες να ρευτεί.
2. Στη συνέχεια πέρασε τα πόδια του ανάμεσα στο sling και το σώμα σου (να βγαίνουν από την κάτω πλευρά). Θα είναι ευκολότερο αν βάλεις το χέρι σου κάτω απ' το sling σου και κρατήσεις από εκεί το μωρό σου. Στη συνέχεια άπλωσε το ύφασμα γύρω απ' το μωρό σου.
3. Προκειμένου το μωρό σου να έρθει στο σωστό ύψος στο σώμα σου όταν θα το κατεβάσεις, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το sling σου είναι ρυθμισμένο στο σωστό μέγεθος από τώρα.
Στηρίζοντας το μωρό στον ώμο σου, σφίξε την ουρά του sling σου. Μας ενδιαφέρει κυρίως να σφίξει η κάτω άκρη (και να ακουμπάει πίσω απ' τα γόνατα του μωρού). Άρα θα πρέπει να τραβήξεις κυρίως την εξωτερική πλευρά της ουράς.
4. Αν οι κρίκοι έχουν κατέβει χαμηλά στο προηγούμενο βήμα, κράτησέ τους και γύρνα το sling σου πάνω απ' το μωράκι σου ώστε οι κρίκοι να ανέβουν και πάλι στον ώμο σου (ίσως και λίγο ψηλότερα απ' το σημείο όπου θα ήθελες να καταλήξουν).
Τέντωσε το ύφασμα τραβώντας το με τα χέρια σου πάνω και κάτω, ώστε το κάτω μέρος να φτάσει ως τις κλειδώσεις των γονάτων του μωρού και το πάνω μέρος να φτάσει ψηλά ως τους ώμους του.
5. Κράτησε το κάτω μέρος του υφάσματος κάτω απ' τα γόνατα του μωρού και άφησε το πωπό του μωρού να κατέβει σιγά-σιγά προς την κοιλιά σου.
Καθώς θα «κατεβάζεις» το μωράκι σου, βεβαιώσου ότι τα πόδια του είναι ανοιχτά σα βατραχάκι και ότι τα γόνατά του είναι ψηλότερα από τον πωπό του.
6. Τώρα μπορείς να τραβήξεις την ουρά και να τεντώσεις το ύφασμα γύρω απ' το μωρό σου. Για να "σφίξει" η πάνω άκρη του sling (πίσω απ' την πλάτη του μωρού) πρέπει να τραβήξεις τη μέσα πλευρά της ουράς. Αν τραβήξεις την άλλη πλευρά, θα σφίξεις την άκρη που βρίσκεται πίσω απ' τα γόνατα του μωρού.
Θυμήσου ότι για λόγους ασφάλειας οι κρίκοι "κλειδώνουν" με το βάρος του μωρού. Άρα, την ώρα που τραβάς την ουρά πρέπει να υποστηρίζεις το βάρος του μωρού με το άλλο σου χέρι.
7. Το μωρό σου θα ακουμπάει κυρίως το κεφάλι του πάνω στο στήθος σου, αλλά η εξωτερική πλευρά θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον ως τον αυχένα του μωρού και να το στηρίζει.
Το μωρό πρέπει να είναι κοντά σου, να ακουμπά στο σώμα σου, ώστε να μη γέρνει η πλάτη του προς τα έξω. Το ύφασμα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον ως τα γόνατα τα οποία πρέπει να είναι λυγισμένα και τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τον πωπό (όπως άλλωστε τα διπλώνουν όλα τα μικρά μωράκια από μόνα τους).
8. Είστε έτοιμοι για βόλτες (ή για ύπνο)! Στη θέση αυτή το μωράκι σου μπορεί και να κοιμηθεί. Είναι μια θέση που ευνοεί μωράκια με παλινδρόμηση που πρέπει να παραμένουν σε όρθια στάση για κάποιο διάστημα αφού φάνε.
Ξεκινώντας απ' αυτή τη θέση μπορείς να γυρίσεις το μωρό σου στο πλάι (πάνω απ' το γοφό σου - για μωρά που στηρίζουν καλά το κεφάλι τους).
Θα πρέπει τότε να ξεκινήσεις με τους κρίκους λίγο ψηλότερα (πάνω στον ώμο σου) ώστε όταν γυρίσεις το sling σου να καταλήξουν στο σωστό σημείο. Δες οδηγίες εδώ.
Μπορείς να φορέσεις και ένα νεογέννητο μωράκι σ' αυτή τη θέση, αλλά μόνο μπροστά, όχι στο πλάι (για να έχει την κατάλληλη στήριξη στο στήθος σου).
Αν το μωρό σου το δέχεται, μπορείς να σηκώσεις το ύφασμα ως πάνω απ' το κεφάλι του. Διαφορετικά, αρκεί να στηρίζεται ο αυχένας.
Ακόμα μπορείς να φέρεις το μωράκι σου ελαφρά προς το πλάι, να χαμηλώσεις λίγο τη θέση του (χαλαρώνοντας το ύφασμα από τους κρίκους) και να το βοηθήσεις να θηλάσει απ' αυτή τη θέση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για μωράκια με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που τα βοηθάει το να τρώνε σε "όρθια" θέση. Πρέπει ωστόσο το μωρό να στηρίζει το κεφάλι του για να μπορεί να θηλάσει έτσι.
Δες στο παρακάτω βίντεο ποια σημεία πρέπει να προσέξεις με νεογέννητο μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς:
Δες αναλυτικά βήμα-βήμα οδηγίες για αυτή τη θέση με βίντεο και πολλές ακόμα φωτογραφίες με μωράκια σε όρθια θέση με τα πόδια έξω σε ring sling, στο babywearing blog, εδώ
Αν είδες ήδη τα βίντεο με τις οδηγίες ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείς να δεις και ένα βίντεο με τη διαδικασία, ως παράδειγμα (διαρκεί 24 δευτερόλεπτα)!
Μπορείς να δεις την ίδια θέση και στο παρακάτω βίντεο, με νεογέννητο μωράκι (45 ημερών):
Σημείωση: Παρόλο που στο βίντεο είμαι στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης μου, πρόσεξε με ποιο τρόπο βεβαιώνομαι ότι η κοιλιά του μωρού ακουμπάει τη δική μου, ώστε να μην υπάρχει απόσταστη ανάμεσα σε μένα και το μωρό! (Αυτό είναι κάτι που μόνο με ένα ring sling με ανοιχτή ουρά μπορούμε να κάνουμε, δεν εφαρμόζεται με pouch, ούτε με slings στα οποία η ουρά είναι ραμμένη σαν λωρίδα-κλειστή).
Σ' αυτή τη θέση το μωρό θα μπορούσε να είναι πολλές ώρες την ημέρα, ακριβώς όπως στην αγκαλιά μας, και φυσικά θα μπορούσε να κοιμηθεί έτσι.
Δες πάντως στο παρακάτω βίντεο, πόσο εύκολη είναι η μεταφορά απ' την όρθια θέση στην ξαπλωτή/θέση θηλασμού:
Παρατήρησε πόσο άνετα και γρήγορα φέρνω το μωράκι στη θέση που το θέλω: κατεβάζω το κεφάλι στο ύψος που το θέλω, ανεβάζω τα πόδια στο ύψος που τα θέλω. Κάθε μαμά (και κάθε μωρό) έχει τις δικές της προτιμήσεις, ειδικά για το θηλασμό, ανάλογα με τις συνήθειές της (αλλά και το σώμα της, το μέγεθος του στήθους, κλπ.). Είναι σημαντική η ελεύθερη προσαρμογή του sling στην κατάλληλη θέση, την ώρα που το μωρό είναι ήδη μέσα! Και πάλι, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με sling με ανοιχτή ουρά και χωρίς επένδυση-μαξιλαράκι στις άκρες.
Νέο βίντεο με οδηγίες γι' αυτή τη θέση, με μωρό που στηρίζει το κεφάλι του:
Διάβασε γιατί αυτή η όρθια θέση είναι κατάλληλη για νεογέννητα μωράκια, εδώ.
Αν το μωρό σου στέκεται ήδη μόνο του (πάνω από 12 μηνών) και ειδικά αν είναι μεγαλόσωμο και σου είναι δύσκολο να το κρατήσεις στον ώμο σου, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να το βάλεις από κάτω, όπως φαίνεται και σ' αυτό το video (με το Βασίλη, σε ηλικία 22 μηνών):
Βίντεο: Μεγάλο παιδί σε μάρσιπο αγκαλιάς (2,64 MB)
επιστροφή: Οδηγίες με ring sling