Μωρό στραμμένο προς τα έξω

Για να βλέπει μπροστά

Δεν "συνιστάται" ή "απαγορεύεται";

Μπορεί να μη φανεί αμέσως, αλλά αυτή η σημείωση είναι σχετική με το babywearing, το υπόσχομαι.

Να βλέπει πίσω ως την ηλικία των 4

Να βλέπει πίσω ως την ηλικία των 4

Θα ξεκινήσω όμως με ένα θέμα που φαίνεται άσχετο: μωρά σε καθισματάκια αυτοκινήτου. Νέες έρευνες λένε πως παιδιά μέχρι και 4 ετών, πρέπει να κάθονται σε καθισματάκια που κοιτάζουν πίσω, που βλέπουν το κάθισμα. Στατιστικές δείχνουν ότι αυτό είναι ασφαλέστερο απ’ το να κοιτάζει το παιδί μπροστά.

Καθισματάκια που κοιτάζουν μπροστά κυκλοφορούν φυσικά ακόμα

Ωστόσο, όλες οι εταιρίες που φτιάχνουν καθισματάκια αυτοκινήτου, έχουν και καθισματάκια που βλέπουν μπροστά και προορίζονται για μωρά από 9 μηνών και πάνω. Ακόμα και οι εταιρίες που πρωτοστατούν στην καμπάνια “όχι μπροστά κάτω από 4 ετών”, εξακολουθούν να πουλούν τέτοια καθισματάκια.

Τα καθισματάκια για μωρά 9 μηνών ως 4 ετών που κοιτάζουν μπροστά, ΔΕΝ απαγορεύονται. ΔΕΝ θεωρούνται επικίνδυνα. Δεν συνιστώνται, ναι. Υπάρχουν ασφαλέστερες επιλογές, ναι. Τα άλλα, που κοιτάζουν πίσω, είναι καλύτερα για το μωρό, ναι. Αλλά οι εταιρείες που τα πουλάνε, μπορούν να κάνουν τη σύσταση, μπορούν να ενημερώσουν και από εκεί και πέρα είναι απόφαση του γονιού το τι θα επιλέξει.

Πάμε τώρα στο baywearing:

Θέσεις όπου το μωρό κοιτάζει προς τα έξω. Αν γίνουν σωστά (με τη λεκάνη του μωρού σε πρόσθια κλίση, με τα γόνατα ψηλά και στη σωστή γωνία, με το βάρος του μωρού να ακουμπά στο γονιό και όχι να στηρίζεται μπροστά στο μάρσιπο) ΔΕΝ απαγορεύονται. Δεν προτείνονται, ναι. Υπάρχουν καλύτερες θέσεις με τις οποίες μπορείς να επιτύχεις τον ίδιο στόχο (να βλέπει το μωρό), ναι. Αλλά ΔΕΝ είναι επικίνδυνες.

μωρά σε συμβατικούς μάρσιπους

Συμβατικός μάρσιπος: μπορεί να μην είναι άνετο, μπορεί να μην είναι βοηθητικό, αλλά καμία μη μόνιμη θέση δεν μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες

Επικίνδυνες είναι οι ξαπλωτές θέσεις σε bag slings όπου το μωρό είναι διπλωμένο στον εαυτό του και το σαγόνι του ακουμπάει στο στήθος του. Γι’ αυτό και τα bag slings που τοποθετούν το μωρό σε αυτή τη θέση, απαγορεύονται πλέον, επίσημα. Οι θέσεις προς τα έξω δεν απαγορεύονται.

Οι συμβατικοί μάρσιποι, όπου τα πόδια κρέμονται προς τα κάτω και το μωρό δεν είναι άνετα, ΔΕΝ απαγορεύονται. Πωλούνται. Δεν συνιστώνται, ναι. Υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Σίγουρα ναι. Αλλά ας είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν λέμε ότι κάτι απαγορεύεται ή ότι είναι “επικίνδυνο”.

μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς κοιτάει μπροστά

Δεν έχεις κρατήσει ποτέ το μωρό σου στα χέρια έτσι;

Και τέλος:

Πολλοί γονείς κρατάνε τα μωρά τους στα χέρια στραμμένα προς τα έξω. Το babywearing είναι μίμηση του τρόπου που κρατάμε τα μωρά μας. Δεν θα τα κρατούσαμε ποτέ με το κεφάλι πιεσμένο προς το στήθος να μην παίρνει αναπνοή. Αλλά θα τα κρατούσαμε να βλέπουν. Με χρονικό περιορισμό, ναι. Θα το γυρίσουμε προς τα μέσα όταν δείξει να ενοχλείται, ναι. Αλλά υπάρχουν στιγμές που και αυτή η θέση είναι στο ρεπερτόριο των θέσεων που ως γονείς εφαρμόζουμε. Υπάρχουν μωρά που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη κάποιες στιγμές απ’ αυτή τη θέση που δείχνει σχεδόν σκληρό να μην τους την επιτρέψουμε ούτε για λίγα λεπτά.

Έχω συζητήσει αυτό το θέμα με πολλούς επίσημους φορείς, με πολλές σχολές για babywearing αλλά και εκπροσώπους εταιριών που κατασκευάζουν μάρσιπους. Και το έχω συζητήσει τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και επίσημα στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μου. Επίσημα, η θέση που το μωρό είναι στραμμένο προς τα έξω ΔΕΝ απαγορεύεται. Η οδηγία είναι: Ενημερώνουμε τους γονείς για τις επιλογές τους, για τις θέσεις που μπορεί το μωρό να βλέπει ακόμα και χωρίς να είναι στραμμένο προς τα έξω. Ενημερώνουμε για την ανάγκη του μωρού να βλέπει το γονιό και για το πώς το μωρό διαχειρίζεται τα ερεθίσματα. Αλλά αν είναι απόφαση του γονιού για το μωρό του να το φοράει στραμμένο προς τα έξω, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε για το πώς να γίνει σωστά και με τους απαραίτητους χρονικούς περιορισμούς.

Η θέση γίνεται σωστά, με Αστεράκι mei tai και από τους μάρσιπους με κλιπς, στα μοντέλα Aerloom, Omni και Embrace της Ergobaby:

Πάντως, σαν προσωπική γνώμη, αυτή η θέση δεν είναι η πιο άνετη ούτε για σένα. Αν φοράς το μωρό σου με τρόπο ώστε να κοιτάζει προς τα έξω, ίσως να κουράζεσαι γρηγορότερα απ’ ό,τι σε άλλες θέσεις. Δες αυτό το το βιντεάκι που εξηγεί γιατί.

Γενικά, αν το μωρό θέλει να βλέπει, υπάρχουν πολύ καλύτερες θέσεις. Δοκίμασε μια θέση στο πλάι, μια θέση με τα χέρια έξω, μια θέση ψηλά στην πλάτη.

μωρό στο πλάι σε μάρσιπο αγκαλιάς

Από το πλάι, πάνω απ' το γοφό σου, το μωρό σου βλέπει παντού ελεύθερα

μωρό στην πλάτη ψηλά με μάρσιπο αγκαλιάς

Ψηλά στην πλάτη, το μωρό σου βλέπει τα πάντα, ακόμα και αυτό με το οποίο ασχολείσαι εσύ!

Σκέψου επίσης ότι το μωρό έχει ανάγκη να σε βλέπει:
Θυμήσου αν έχεις παρατηρήσει ποτέ μεγαλύτερα παιδάκια στην παιδική χαρά, που τρέχουν, σκοντάφτουν και πέφτουν. Αμέσως σηκώνουν το κεφάλι και κοιτάζουν τη μαμά τους. Και όταν η μαμά πει: "Ωχ! Έπεσες παιδάκι μου;", τότε το μωρό κλαίει, με καθυστέρηση! Το μωρό έχει ανάγκη να βλέπει πώς αντιδράς εσύ σε ό,τι συμβαίνει, για να ξέρει πώς να αντιδράσει κι εκείνο. Γι' αυτό έχει ανάγκη να βλέπει το πρόσωπό σου, τις εκφράσεις σου.
Φαντάσου να φοράς το μωρό σου στραμμένο προς τα έξω. Ο φίλος σου ο Γιάννης, σε βλέπει από μακριά και έρχεται προς τα σένα με τα χέρια απλωμένα, φωνάζοντας με ενθουσιασμό: "Ε! Πού είσαι ρε φιλενάδα! Πόσον καιρό έχουμε να τα πούμε!"
Αν το μωρό σε έβλεπε, θα έβλεπε ότι χαμογελάς κι εσύ στον Γιάννη και είσαι ήρεμη και χαρούμενη που τον βλέπεις. Αν δε σε βλέπει, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει βλέποντας κάποιον με επιθετική στάση και δυνατή φωνή να πλησιάζει. Μην εκπλαγείς αν το μωρό σου βάλει τα κλάματα! Δε θα συνέβαινε αυτό αν το φορούσες μπροστά σου, ή στο πλάι. Θα έβλεπε και τον Γιάννη και εσένα!

Τα μωρά μας δε μαθαίνουν απλά κοιτάζοντας τον κόσμο, μαθαίνουν βάζοντας αυτά που βλέπουν σε σχέση με τις αντιδράσεις μας, τις εκφράσεις μας, τις κινήσεις μας, το πρόσωπό μας.

μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς mei tai κοιτάει προς τα έξω

Μωρό που κοιτάζει προς τα έξω, φορεμένο σωστά. Δεν προτείνεται, αλλά για λίγα λεπτά, δεν απαγορεύεται.

Δεν έχεις κανένα λόγο να φοράς το μωρό σου στραμμένο προς τα έξω. Η θέση αυτή έχει πολλές δυσκολίες και δε σου προσφέρει τίποτα που δεν μπορείς να επιτύχεις με άλλες θέσεις. Αν παρόλ' αυτά σκοπεύεις οπωσδήποτε να το κάνεις, είναι προτιμότερο να έχεις βοήθεια για να το κάνεις σωστά, με τον κατάλληλο μάρσιπο που σου επιτρέπει καλή τοποθέτηση. Ρίξε μια ματιά στη διπλανή φωτογραφία. Όπως θα μπορείς να διαπιστώσεις κι εσύ, η θέση δεν έχει καμία σχέση με τη θέση που έχει το μωρό σε συμβατικούς μάρσιπους στραμμένο προς τα έξω. Εκεί τα πόδια κρέμονται κάτω, το μωρό κρέμεται απ' τον καβάλο, η σπονδυλική του στήλη παίρνει αφύσικη στάση. Σε μάρσιπο αγκαλιάς μπορεί να μην είναι έτσι. Η λεκάνη του μωρού πρέπει να έχει πρόσθια κλίση, τα γόνατα να είναι ψηλότερα απ’ τον πωπό, τα πόδια ανοιχτά 90 μοίρες μεταξύ τους, το βάρος του μωρού να ακουμπάει στο στήθος σου και όχι στο μάρσιπο. Όλο το πόδι του μωρού είναι υποστηριγμένο και η πλάτη είναι κυρτή. Μην το αφήνεις σ’ αυτή τη θέση πάνω από 10-15 λεπτά γιατί έτσι το μωρό σου δέχεται πολλά ερεθίσματα χωρίς να είναι επιλογή του. Μην δοκιμάζεις αυτή τη θέση με μωρά που δε στηρίζουν καλά το κεφάλι τους. Αν χρειάζεται, ζήτησε βοήθεια από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί στο να εκπαιδεύσει άλλους.

Συμπεράσματα:
1. Η θέση στην οποία το μωρό είναι στραμμένο προς τα έξω, γίνεται, υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
2. Η θέση αυτή δεν είναι η πιο άνετη για σένα (και είναι δύσκολο να την κάνεις σωστά χωρίς εμπειρία).
3. Η θέση αυτή μπορεί να κουράσει ψυχολογικά το μωρό και να το μπερδέψει σε σχέση με τον ύπνο του, γι' αυτό έχει χρονικό περιορισμό.
4. Η θέση αυτή δεν προορίζεται για μωρά κάτω από 3 μηνών.
5. Το μωρό μπορεί να βλέπει πολύ άνετα, από άλλες θέσεις.
6. Όπως πάντα, εσύ ξέρεις καλύτερα για το μωρό σου!

Καλό babywearing!

Ένα ωραίο άρθρο στα αγγλικά σχετικό με το θέμα είναι και αυτό.