Μάρσιποι αγκαλιάς: ιδανικοί για νεογέννητα μωράκια
Πότε είναι καλύτερα ν' αρχίσει κανείς babywearing; Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα! Μπορεί κανείς ν' αρχίσει να φοράει το μωρό του από την πρώτη μέρα κιόλας μετά τη γέννησή του, αρκεί να μην υπάρχει κάποια σοβαρή ασθένεια. (Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να το συζητήσεις πρώτα με το γιατρό ή φυσιοθεραπευτή σου).
Και όταν τα παιδάκια μας είναι μωράκια, τότε ακριβώς είναι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να είναι συνέχεια πάνω μας. Όταν βάζουμε νεογέννητα σε υφασμάτινους μάρσιπους αγκαλιάς (ring slings, pouches, mei tais, wraps) είναι σαν να "μιμούμαστε" κατά κάποιο τρόπο την εγκυμοσύνη. Τα μωράκια νιώθουν το σώμα μας, ακούν την καρδιά μας, αισθάνονται τη ζέστη του κορμιού μας, την ανάσα μας, τη φωνή μας, την κίνησή μας... Όπως όταν ήταν στην κοιλιά της μαμάς.
Γι' αυτό αυτοί οι μάρσιποι είναι ιδανικοί για νεογέννητα!
διάβασε περισσότερα: Τι μπορείς να κάνεις με το νεογέννητο μωρό σου μαζί!
Μπορώ ν' αρχίσω τώρα αν το μωρό μου είναι ήδη μεγαλύτερο;
Φυσικά! Ένα μωράκι που θα ξεκινήσει για πρώτη φορά "βόλτες" στο μάρσιπο μέχρι την ηλικία των 2-3 μηνών θα λατρέψει το babywearing! Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, με μωρά μεγαλύτερα από 4-5 μηνών, να πρέπει να δώσεις την ευκαιρία στο μωρό σου να προσαρμοστεί. Μετά τους 6-7 μήνες, ίσως είναι δυσκολότερο να πρωτοξεκινήσεις, εξαρτάται απ' το παιδί, απ' την προσωπικότητά του, απ' το πόσο θέλει αγκαλιά, απ' το πόσο άνετα νιώθεις εσύ όταν το φοράς, απ' το τι κάνετε μαζί. Αν χρησιμοποιείς για πρώτη φορά μάρσιππο αγκαλιάς με μωρό μεγαλύτερο από 6 μηνών, φρόντισε το μωρό σου να είναι ξεκούραστο, αλλαγμένο και ταϊσμένο και καλό είναι να κάνετε κάτι ευχάριστο μαζί, αμέσως μόλις το φορέσεις, όπως μια βόλτα έξω! Όλα τα μωράκια προτιμούν την κίνηση, ξεκίνα να περπατάς όταν το φορέσεις, θα του αρέσει σίγουρα καλύτερα από το να καθήσεις στον υπολογιστή σου!
διάβασε περισσότερα: Τι βλέπει το μωρό απ' το καρότσι όταν πάτε βόλτα;
Μέχρι ποια ηλικία μπορεί κανείς να φοράει το μωρό του;
Μπορείς να φοράς το μωρό σου για όσο διάστημα αρέσει και στους δυο σας! Για όσο διάστημα έχεις ανάγκη να έχεις το παιδί σου αγκαλιά και συγχρόνως τα χέρια σου ελεύθερα.
Δεν τίθεται θέμα βάρους, όλα τα σωστά slings είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο που αντέχουν πολλά κιλά παραπάνω από όσα ζυγίζει συνήθως ένα παιδί 2 ή και 3 ετών. (Εσύ πόσα κιλά αντέχεις να σηκώνεις; Οι περισσότεροι γονείς που ξέρω σταματούν να νιώθουν άνετα όταν το παιδί ξεπερνά τα 15-18 κιλά περίπου. Εξαρτάται από τις αντοχές σου, το πόσο συνεργάσιμο είναι το παιδί, τον τύπο sling που χρησιμοποιείς, το "κίνητρο" που έχεις!)
Οι μάρσιποι αγκαλιάς (slings) αντέχουν συνήθως περισσότερο βάρος απ' αυτό που αντέχουν οι γονείς! Άρα τελικά το ερώτημα είναι πόσο εμείς θέλουμε και πόσο τα παιδιά μας θέλουν να τα έχουμε αγκαλιά. Αν έχεις μωρό που δεν περπατάει ακόμα, μάλλον θα συμφωνήσεις ότι τουλάχιστον γι'αυτό το διάστημα η απάντηση είναι σχεδόν συνέχεια...
Αλλά και αργότερα, φαίνεται πως τα παιδιά ακόμα και αφού περπατήσουν, έχουν ανάγκη συχνά την αγκαλιά μας για μεγάλο διάστημα. Είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου οι γονείς πάνε βόλτα με τα πόδια και το παιδί λέει "Μαμά, κουράστηκα, θέλω αγκαλιά". Που πάνε το παιδί στην εκκλησία να κοινωνήσει και το κρατούν αγκαλιά όλη την ώρα. Που παρακολουθούν κάτι (ας πούμε μια βάφτιση, ή μια εκδήλωση) και το παιδί θέλει αγκαλιά για να βλέπει. Που χρειάζεται να πάνε κάπου που δεν πάει καρότσι αλλά και δεν είναι κατάλληλο έδαφος για... μικρά ποδαράκια (στα χιόνια, στην Ακρόπολη, στους γεμάτους νερά απ' τη βροχή δρόμους). Που πάνε κάπου με το παιδί και χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά πολλή ώρα. Που βρίσκονται κάπου με πολύ κόσμο και φοβούνται πως αν το μικρό παιδί τους είναι κάτω θα χαθεί ή θα το πατήσουν (στο αεροδρόμιο, στην μουσική εκδήλωση για παιδιά, τα Χριστούγεννα στο μεγάλο πολυκατάστημα)...
διάβασε περισσότερα: Όρια ηλικίας και βάρους για τους μάρσιππους αγκαλιάς