5+1 λόγοι για να φοράς το μωρό σου
Το babywearing, δηλαδή το να έχουμε το μωρό μας πάνω μας σε εργονομικό μάρσιπο αγκαλιάς, κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι νέοι γονείς στρέφονται στο babywearing και επιμένουν ότι «δε θα τα κατάφερναν χωρίς αυτό»!
Ας δούμε κάποιους βασικούς λόγους γι’ αυτό:
1. Είναι πρακτικό!
Μπορείς να πας μαζί με το μωρό σου εκεί που δεν πάνε τα καρότσια, ανεβαίνεις σκάλες, περνάς από περιστρεφόμενες ή στενές πόρτες, μπαίνεις σε μικρά ασανσέρ, περπατάς στην αμμουδιά ή σε χορτάρι! Έχεις ελεύθερα χέρια να σπρώξεις το καρότσι του σουπερμάρκετ, να κρατάς το λουράκι του σκύλου που βγάζεις βόλτα, να κρατάς το μεγαλύτερο παιδί σου απ’ το χέρι. Είναι πανεύκολο να μπαίνεις και να βγαίνεις απ’ το αυτοκίνητό σου, χωρίς να πρέπει να βγάζεις το βαρύ καρότσι απ’ το πορτ-μπαγκάζ κάθε φορά! Δεν απολαμβάνεις αυτή την αυτονομία;
Μπόνους πλεονέκτημα: Είναι και οικονομικό! Με έναν καλό μάρσιπο, μπορεί να γλιτώσεις το έξοδο της καλαθούνας, ή του καροτσιού. Δεν είναι απαραίτητα αμοιβαία αποκλειόμενα μεταξύ τους, αρκετοί γονείς έχουν και μάρσιπο και καρότσι. Πολλοί όμως δεν αγόρασαν ποτέ καρότσι γιατί είδαν ότι δεν τους χρειάστηκε!
2. Θα επικοινωνείς καλύτερα με το μωρό σου!
Μέσα στον μάρσιπο, το μωρό σου βλέπει από κοντά το πρόσωπό σου, τις εκφράσεις σου, το πώς κινούνται τα χείλη σου όταν μιλάς, το πώς αλλάζουν τα μάτια σου όταν γελάς. Μέσα από τις δικές σου αντιδράσεις, μαθαίνει κι εκείνο να σου χαμογελά, να εκφράζει την ανακούφιση ή τη δυσαρέσκειά του, να αναγνωρίζει τι είναι φιλικό ή επικίνδυνο στο περιβάλλον του. Κι εσύ, θα καταλαβαίνεις κάθε μικρή κίνηση, πότε σφίγγεται, πότε ενοχλείται, πότε αφήνεται χαλαρό.
Μπόνους πλεονέκτημα: το babywearing διευκολύνει απίστευτα τον θηλασμό!
3. Κάνει καλό στο μωρό σου!
Θες να προσφέρεις το καλύτερο στο μωρό σου, είναι βέβαιο. Γιατί να μην του προσφέρεις την καλύτερη αρχή για να μαθαίνει εύκολα, να είναι ευτυχισμένο και να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις με τους γύρω του καθώς θα μεγαλώνει; Έχει αποδειχθεί (βλ. τα ορφανοτροφεία της Ρουμανίας) ότι τα παιδιά που παραμελήθηκαν παρατεταμένα (παρόλο που οι σωματικές τους ανάγκες καλύπτονταν) είχαν μικρότερους εγκεφάλους σε σχέση με τα παιδιά που μεγάλωσαν με αγάπη και στοργή. Ο προμετωπιαίος φλοιός (το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κοινωνική συμπεριφορά και την προσωπικότητα) δεν είχε αναπτυχθεί στον ίδιο βαθμό. στον εγκέφαλό τους[1] Το ίδιο μόνιμα επηρεάζεται ο εγκέφαλος των μωρών και από τη συνεχή έκκριση κορτιζόλης (που είναι η ορμόνη του στρες).
Μπόνους πλεονέκτημα: το babywearing βοηθάει τα πρόωρα ή ελλιποβαρή μωράκια να πάρουν βάρος γρηγορότερα!
4. Κάνει καλό σε σένα!
Το να έχεις το μωρό σου πάνω σου είναι ο καλύτερος τρόπος να ανησυχείς λιγότερο, να είσαι πιο ήρεμη, να βοηθήσεις τις ορμόνες σου να επιστρέψουν στα «φυσιολογικά» τους και να αποφύγεις ή να ξεπεράσεις πιο εύκολα τις «επιλόχειες μαυρίλες» που νιώθουν συχνά οι νέες μαμάδες! Άσε που θα σου κάνει καλό να περπατάς, να βγαίνεις ευκολότερα απ’ το σπίτι, να μην νιώθεις καθηλωμένη σ’ έναν καναπέ, συνεχώς εξαρτημένη απ’ τους άλλους γύρω σου για βοήθεια!
Μπόνους πλεονέκτημα: το να περπατάς με σταδιακά αυξανόμενο βάρος, τέλεια κατανεμημένο κοντά στο σώμα σου, είναι καλή γυμναστική! ????
5. Ησυχία!
Ούτε εσύ μπορείς να το ακούς να κλαίει, έτσι δεν είναι; Η ηρεμία είναι κάτι που χρειάζεσαι κι εσύ και η οικογένειά σου αυτήν την περίοδο. Τα μωρά μας αντιδρούν όταν τα αφήνουμε. Ο αποχωρισμός από τη μαμά προκαλεί έντονη διαμαρτυρία, τα μωρά κλαίνε, υποφέρουν. Ζητούν την προσοχή μας με το μόνο τρόπο που έχουν. Ακόμα κι αν έχουμε φροντίσει το μωρό μας να μην πεινάει, να μην κρυώνει, να μη ζεσταίνεται, κλπ, εκείνο προσπαθεί να μας δείξει ότι πρέπει να φροντίσουμε και τις άλλες βασικές του ανάγκες: να νιώθει ασφάλεια, να μη νιώθει μοναξιά και εγκατάλειψη.
Μπόνους πλεονέκτημα: το babywearing είναι το πολυτιμότερο εργαλείο στην αντιμετώπιση (και πρόληψη!) των κολικών!
Και ένα τελευταίο σημείο: Το babywearing είναι στη φύση μας!
Τα μωρά μας το χρειάζονται! Όχι, δεν «κακομαθαίνουμε» τα μωρά μας, όχι δεν είναι «χειριστικά» όταν ζητούν την αγκαλιά μας. Είναι βασική ανάγκη και αρχέγονο ένστικτο. Μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι «το κακομαθαίνεις»! Για εννέα μήνες μάθαινε να σε νιώθει, να σ’ ακούει, να σε έχει όποτε σε θέλει. Γεννήθηκε ήδη μαθημένο στην αγκαλιά σου! Διάβασε περισσότερα σχετικά μ’ αυτό στο άρθρο «Γιατί το να κρατάμε τα μωρά μας αγκαλιά είναι στη φύση μας».
[1] Gerhardt S. Why love Matters: How Affection Shapes a Baby’s Brain. Routledge: New York, 2004