“Το μωρό κλαίει στον μάρσιπο” – Πώς η ψυχολογία σου παίζει ρόλο
Πραγματικές ιστορίες από την ομάδα του babywearing:
“Δεν αντέχω άλλο με το μωρό αγκαλιά”
“Αλλιώς το είχα φανταστεί”
Λίγο πριν γεννήσει, της κάνουν δώρο έναν μάρσιπο που δένει (όχι δηλαδή το ring sling). Για τους δικούς της λόγους, αποφασίζει να το κρατήσει, δε δέχεται να το αλλάξει με τον μάρσιπο που ήθελε αρχικά.
Και, ρε παιδιά, δεν πάει καλά το θέμα. “Δεν είναι σταθερό”, “Δεν το θέλει το μωρό”, “Είναι πολύ μεγάλο για το μωρό μου”, “Θέλει τόση ώρα να το βάλω”. …
“Διάλεξα λάθος, όλοι μου οι γνωστοί μου πρότειναν αυτό”
Όταν ήμασταν μικροί, μας έμαθαν να δένουμε τα κορδόνια μας. Ανεξάρτητα απ’ το αν μάθαμε εύκολα ή δύσκολα, όλοι μάθαμε να δένουμε έναν φιόγκο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. ΑΛΛΑ δεν επιλέγουμε όλοι παπούτσια με κορδόνια. Κάποιοι, απλά, δε θέλουν να δένουν. Δε σημαίνει ότι τα παπούτσια με κορδόνια είναι γενικά “δύσκολα” ή ότι δε βολεύουν γενικά. Σημαίνει μόνο ότι όλοι έχουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις.
Όποιος ασχοληθεί να μάθει να φοράει έναν μάρσιπο, θα τον μάθει (αφού θα έχει και βοήθεια από μας). Είναι βέβαιο ότι θα τον μάθει. Αλλά το αν θα του/της αρέσει, είναι προσωπικό θέμα. Μπορεί κάποιος να μη θέλει να δένει, λέει “με κουράζει το δέσιμο”. Δεν επιλέγει το mei tai, επιλέγει κάτι που κουμπώνει. Κάποιος άλλος επιλέγει το wrap, όπου δένεις 5 ολόκληρα μέτρα ύφασμα και το λατρεύει. Κάποιος λέει “σαν ρόμποκοπ νιώθω με τα κλιπς”, άλλος νιώθει καλύτερα ακριβώς με αυτή την αίσθηση.
Δεν είναι απαραίτητο να βολευόμαστε όλοι με το ίδιο. Καλό είναι να διαλέγουμε με βάση αυτό που ταιριάζει σε μας. Αν εσένα σε βόλεψε ο μάρσιπος που δένει και τον κάνεις δώρο στη φίλη σου, δεν είναι σίγουρο ότι θα τον βολευτεί κι εκείνη. Αν δε θες να δένεις, μην επιλέξεις μάρσιπο που δένει. Δεν ακούμε γενικά ότι “τα παπούτσια με κορδόνια είναι δύσκολα”.
Και φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρουμε από πριν τι μας ταιριάζει. Μπορεί να θεωρούμε ότι κάτι θα μας ταιριάζει, αλλά στην πράξη να αποδειχθεί ότι δεν έχουμε την υπομονή να το μάθουμε. Ή ότι θέλουμε κάτι λιγότερο ογκώδες, πιο μαλακό, πιο σκληρό…
Γι’ αυτό δυσκολεύομαι πολύ όταν μου ζητάνε να τους προτείνω μάρσιπο. Μπορώ να σου πω ποιοι μάρσιποι κάνουν για τα κιλά του μωρού σου, ποιοι μάρισποι υποστηρίζουν εργονομικά τις θέσεις που θέλεις (ποιοι μπαίνουν στην πλάτη, σε ποιους μπορεί το μωρό να είναι στραμμένο προς τα έξω, κλπ), ποιοι είναι στα επίπεδα χρημάτων που θέλεις να διαθέσεις. Αλλά δεν μπορώ εύκολα να σου πω ποιος μάρσιπος θα σε βολέψει.
Μπορούμε όμως να το συζητήσουμε, όσο θέλεις!
.
.