Οι γονείς που έχουν μωρά με ιδιαίτερες ανάγκες, σφιχτά ή χαλαρά ισχία, δίδυμα, πρόωρα μωράκια ή μωρά με μεγαλύτερα αδελφάκια με μικρή διαφορά ηλικίας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν Αστεράκια!
Μπορώ να φοράω και τα δύο παιδιά μου ταυτόχρονα;
Αν αντέχεις, φυσικά! Αυτό που προτείνουμε συνήθως είναι να μην το κάνεις για πολλή ώρα αν το συνολικό βάρος (και των δύο παιδιών) ξεπερνά τα 15-18 κιλά, ή το βάρος με το οποίο εσύ νιώθεις άνετα. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από το βάρος των παιδιών, από το "κίνητρό" σου (ή το πόσο σου χρειάζεται!), από το πόσο συνεργάσιμα είναι τα μωρά σου!
Δεν είναι κάτι που θα μπορείς να κάνεις άνετα για πολλή ώρα (ειδικά αν γέννησες πρόσφατα!). Είναι πάντως η ιδανική λύση για μικρές διαδρομές και πολλές μαμάδες με δίδυμα ή με παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας λένε πως το babywearing τους "έχει λύσει τα χέρια"!
Με ένα wrap χρησιμοποιώντας τον διπλό σταυρό χωρίς οριζόντιο τμήμα στήριξης (κατάλληλο για παιδιά ίδιας ηλικίας).
Με δύο slings, σταυρωτά (κατάλληλο για παιδιά ίδιας ή διαφορετικής ηλικίας).
Με ένα sling και ένα pouch, σταυρωτά (κατάλληλο για παιδιά ίδιας ή διαφορετικής ηλικίας).
Με wrap και mei tai, ή με δύο mei tais ή με δύο wraps, βάζοντας ένα μωρό μπροστά και ένα πίσω (ιδιαίτερα κατάλληλο για παιδιά διαφορετικής ηλικίας).
Ακόμη, χρησιμοποιώντας δύο slings, μπορείς να θηλάσεις τα δίδυμα μωρά σου ταυτόχρονα στη θέση "football hold".
Και ακόμα κι αν δεν τα φοράς ταυτόχρονα, το babywearing μπορεί να σε βοηθήσει, να φοράς το ένα μωράκι και να μπορείς να φροντίζεις το άλλο!
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις πολλές ακόμα φωτογραφίες, αλλά και βίντεο με δίδυμα μωράκια.
διαβάστε περισσότερα: "Φορώντας ταυτόχρονα δίδυμα μωρά"
Στη παρακάτω φωτογραφία, φοράω τα κορίτσια μου χρησιμοποιώντας ένα Αστεράκι wrap. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να φορέσει δύο μωρά ταυτόχρονα με ένα μάρσιπο, πετυχαίνοντας καλύτερη κατανομή βάρους και πιο ελεύθερα χέρια (απ' ό,τι αν τα μωρά είναι και τα δύο μπροστά, ένα σε κάθε πλευρά).
Η Ρέα (4,5 ετών) ζυγίζει 17 κιλά. Η Ηλιάνα (20 μηνών) ζυγίζει 11 κιλά. Προσοχή, το σώμα μας δεν προορίζεται για να σηκώνει τέτοιο βάρος για πολλή ώρα (ούτε για λίγη αν δεν είμαστε "προπονημένοι"). Δώστε σημασία στα όρια των αντοχών σας!
διαβάστε περισσότερα: "Όρια βάρους και αντοχών"
Το μωρό μου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορεί ένα sling να βοηθήσει;
Τα μωράκια με παλινδρόμηση βοηθιούνται όταν μένουν σε όρθια στάση για κάποια ώρα αφού φάνε, και τις περισσότερες φορές είναι ίσως καλύτερα να τρώνε και σε πιο όρθια στάση. Το δύσκολο είναι ότι μετά το φαγητό τα μικρά μωράκια συνήθως θέλουν και να κοιμηθούν, και οι γονείς αναγκάζονται να κρατούν στην αγκαλιά τους το κοιμισμένο τους μωράκι!
Αν το μωρό σου έχει παλινδρόμηση, προτίμησε τις όρθιες θέσεις:
Το μωράκι σου μπορεί και να θηλάσει σε όλες τις παραπάνω θέσεις, μένοντας "όρθιο" κατά τη διάρκεια του γεύματος και μετά!
Κι αν το μωράκι σου είναι από εκείνα που κάθονται ήσυχα μόνο στον ώμο σου, στη θέση "ρεψίματος", δοκίμασέ την με τα χέρια σου ελεύθερα:
Είμαι έγκυος. Μπορώ να φοράω το μεγαλύτερο παιδί μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Ναι, γενικά, μπορείς να φοράς το μωρό σου όσο είσαι έγκυος, λαμβάνοντας όμως υπόψη σου τα παρακάτω:
- Την ηλικία και το βάρος του παιδού
- Το στάδιο εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεσαι
- Την κατάσταση της εγκυμοσύνης σου και την ύπαρξη ιατρικών προβλημάτων
Οι περισσότερες μαμάδες που γνωρίζω και που είχαν μωρό όταν ήρθε η δεύτερη εγκυμοσύνη τους ήταν σχεδόν αναγκασμένες να φορούν το μεγαλύτερο παιδί τους τον πρώτο καιρό. Τα μωρά θέλουν αγκαλιά και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι "η μαμά έχει κι άλλο μωράκι στην κοιλιά της"! Αν έτσι κι αλλιώς κρατάς το μεγαλύτερο μωρό σου αγκαλιά ενώ είσαι έγκυος, τότε ένα sling θα τα κάνει όλα πιο εύκολα! Σίγουρα πάντως πρέπει να βεβαιωθείς ότι η εκγυμοσύνη σου δεν παρουσιάζει προβλήματα και ότι δεν έχεις γενικότερα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μη φοράς το μωρό σου αν γενικά οι οδηγίες του γιατρού σου είναι να μη σηκώνεις καθόλου βάρος και να μην κρατάς το παιδί σου αγκαλιά.
Προσωπική σημείωση: Γράφοντας αυτές τις γραμμές είμαι ήδη 7 μηνών έγκυος και ο Βασίλης μου είναι 15 κιλά! Τον φοράω ακόμα, κάθε μέρα και για αρκετή ώρα! Βλέπω πως όσο η εγκυμοσύνη μου προχωράει και όσο ο Βασίλης μου μεγαλώνει και βαραίνει, μπορεί κάποιες φορές να του ζητήσω να περπατήσει τη μισή διαδρομή και να τον φορέσω για την υπόλοιπη. (Ευτυχώς του Βασίλη του αρέσει πολύ να περπατάει!). Προτιμώ επίσης περισσότερο πια γι' αυτή την περίοδο και για μεγάλες διαδρομές τους μάρσιππους που χρησιμοποιούν δύο ώμους (δηλαδή mei tai και wrap).
Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μου φορούσα το μωρό μου σχεδόν συνέχεια, χωρίς κανένα πρόβλημα και ίσως θα μπορούσε να είναι ακόμα έτσι αν ο γιος μου δεν ήταν τόσο μεγάλο παιδί!
Μπορώ μάλιστα με ειλικρίνεια να πω ότι φορώντας το παιδί μου στην πλάτη κάποιες φορές είναι ένα ευχάριστο, προσωρινό "αντίβαρο" απέναντι στη βαριά κοιλιά μου!
Μπορώ να φοράω το πρόωρο μωρό μου σε sling;
Ναι! Όχι μόνο μπορείς αλλά θα το βοηθήσεις να πάρει γρηγορότερα βάρος και προσαρμοστεί ευκολότερα στη ζωή έξω απ' τη μήτρα!
Έρευνες έχουν δείξει ότι πρόωρα μωράκια που περνούν τρεις ώρες την ημέρα σε άμεση επαφή με τη μαμά τους (τυλιγμένα με wrap ή σε άλλο sling), νιώθουν πιο ήρεμα και έτσι αναπνέουν καλύτερα, σταθεροποιούν τους παλμούς της καρδιάς τους και την αναπνοή τους και δίνουν όλη τους την ενέργεια στο να μεγαλώσουν!
Φυσικά πρέπει πάντα να προσέχεις ότι το μωρό σου αναπνέει ελεύθερα, ότι στη θέση που το φοράς δεν ακουμπάει το σαγόνι του στο στήθος του (υπάρχει τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση) και δεν καλύπτεις εντελώς το πρόσωπό του με ύφασμα.
Για πολύ μικρά ή πρόωρα μωράκια, προτίμησε τις όρθιες θέσεις, όπου η αναπνοή είναι καλύτερη, και η κοιλίτσα του μωρού είναι καλυμμένη.