Ένας εργονομικός μάρσιπος είναι ο καλύτερος τρόπος να έχεις το μωρό πάνω σου. Οι μάρσιποι που θα βρεις σ' αυτή τη σελίδα δεν έχουν καμία σχέση με τους συμβατικούς μάρσιπους που βάζουν όλο το βάρος στους ώμους σου. Σε έναν εργονομικό μάρσιπο, το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα και το μωρό σου έχει ενεργητικό ρόλο στην αγκαλιά σου (σε βοηθάει να το κουβαλάς)! Διάβασε όμως παρακάτω κάποια πράγματα που θα πρέπει να ξέρεις.
Έχω πρόβλημα στη μέση/στον αυχένα. Ποιο μάρσιπο να διαλέξω;
1. Παίρνω αυτό με την καλύτερη κατανομή βάρους, για να νιώθω άνετα.
2. Παίρνω αυτό που θα βάζω/βγάζω πολύ γρήγορα για να μην το φοράω πολλή ώρα συνεχόμενα, αλλά να το βγάζω μόλις περνάει η ώρα που θα άντεχα να έχω το μωρό αγκαλιά έτσι κι αλλιώς.
Το ring sling είναι το χειρότερο για το πρόβλημα στη μέση/στον αυχένα που έχω;
Όχι απαραίτητα. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, υπάρχουν τρόποι να φοράμε το μωρό μας όπου δε συμμετέχει κανένας ώμος. Το ότι στο sling συμμετέχει ένας ώμος αντί για δύο δε σημαίνει ότι το βάρος είναι μόνο στον ένα ώμο. Και πάλι συμμετέχει ο κορμός σου, η μέση σου, ακόμα και το στήθος σου. Αυτό που είναι διαφορετικό στο sling είναι ότι πρέπει εσύ να το φοράς σωστά για να είναι σωστά και άνετα. Υπάρχει «σωστό και λάθος» και είναι στο χέρι σου. Αντίθετα, το mei tai, το KiBi, το Luna, ή το Kinder Hop, για παράδειγμα, σχεδόν δε σε αφήνουν να κάνεις λάθος, σε οδηγούν στη σωστή τοποθέτηση κάπως αυτόματα (ειδικά αν ακολουθείς τη μέθοδο που σου μαθαίνουμε στα Αστεράκια).
Έχω πρόβλημα στη μέση/στον αυχένα/στον ώμο, θέλω κάτι άνετο για πολλή ώρα και για μεγάλη ηλικία.
Μην ξεχνάς τη στάση του σώματός σου
Εκτός απ' τη σωστή τοποθέτηση, παίζει ρόλο επίσης και η στάση του σώματός σου. Ό,τι βάρος κι αν κουβαλάς, με όποιον τρόπο κι αν το κουβαλάς, θα έπρεπε κανονικά να έχεις καλή στάση σώματος, να έχεις σφιχτή κοιλιά, κλπ. Ένα άλλο θέμα που συναντάμε συχνά με το sling είναι ότι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, κάποιοι γονείς γέρνουν στη μία πλευρά, ανασηκώνουν τον ένα ώμο, σκύβουν μπροστά παίρνοντας προστατευτική στάση ή πίσω νομίζοντας ότι κρατούν ισορροπία. Όλα αυτά είναι λάθος και θα σε επιβαρύνουν, θα σε κουράσουν.
Με κουράζει!
Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο:
- Τι ευαισθησίες/προβλήματα έχεις.
Αν έχεις οδηγία από γιατρό να μη σηκώνεις καθόλου βάρος, σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνεις και το μωρό αγκαλιά. Κανένας μάρσιπος δεν εξαφανίζει το βάρος. - Τι μάρσιπο φοράς
Είναι εργονομικός; Είναι κατάλληλος για την ηλικία/βάρος του μωρού σου; - Πώς το φοράς;
Έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις εργονομικών μάρσιπων φορεμένων με λάθος τρόπο. «Μα τα κάνω όλα σωστά», λέει ο άνθρωπος που το φοράει. Αλλά μερικές φορές, μικρές λεπτομέρειες κάνουν μεγάλη διαφορά! - Πόση ώρα το φοράς;
Μια φορά, μια μαμά που είπε:
- Ωραίο, αλλά με κούρασε.
- Να δω πώς το φοράς; Μήπως το φοράς πολύ χαμηλά ή πολύ μακριά σου; Αυτό θα εξηγεί γιατί σε κούρασε.
- Α, δεν το φοράω λάθος! Φαντάσου ότι πήγαμε τρεις ώρες βόλτα και το μωρό δεν ξύπνησε καθόλου!
- Καλά πήγες τρεις ώρες βόλτα και αναρωτιέσαι γιατί κουράστηκες; Εγώ αν πάω μισή ώρα βόλτα μόνη μου, χωρίς μωρό, με πιάνει η μέση μου! - Τι κάνεις όσο το φοράς;
Είναι άλλο πράγμα μια χαλαρή βόλτα και άλλο πράγμα να κάνεις ένα σωρό δουλειές. (Πολλοί κάνουν ΠΟΛΛΕΣ δουλειές φορώντας το μωρό τους!) - Πόσο το έχεις συνηθίσει;
Αλλιώς είναι να ξεκινάς με ένα μικρό μωρό που παίρνει 25 γρ. την ημέρα και να το φοράς κάθε μέρα, ούτε που τα καταλάβεις πότε έφτασε να είναι δυο χρονών. Αλλιώς είναι να το φοράς μια στο τόσο, δεν προλαβαίνει το σώμα σου να μάθει. Και αλλιώς είναι να ξεκινάς με ένα μωρό που είναι ήδη μεγάλο. Πρέπει να δώσεις την ευκαιρία στο σώμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά, να το φοράς, λίγο λίγο.
Σκέψου το λίγο: πολύ σπάνια έχουμε το μωρό στα χέρια σε ορθοστασία για πολλή ώρα. Ποτέ δεν έχεις μείνει όρθιος/όρθια με το μωρό στα χέρια πάνω από 10 λεπτά συνεχόμενα.
Το λέω αυτό σε γονείς και μου λένε θυμωμένα: "Μα τι λες; Εγώ όλη μέρα αγκαλιά το έχω το μωρό!"
Και λέω "Ναι, σε πιστεύω ότι όλη μέρα ασχολείσαι με το μωρό και δεν μπορείς να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Αλλά δεν είσαι όρθια". Στην αγκαλιά, μετά από λίγο θα κάτσεις, θα αφήσεις το μωρό και μετά θα το ξαναπάρεις, και μετά θα ξανακάτσεις, κλπ.
Λέμε "το έχω όλη μέρα αγκαλιά" και μας φαίνεται πράγματι έτσι, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο όλη μέρα. Αλλά στην πραγματικότητα, αγκαλιά, όρθιοι, το έχουμε για λίγα λεπτά συνεχόμενα. Έτσι δεν είναι;
Με ένα Αστεράκι ίσως "ξεγελιόμαστε", είναι τόσο άνετο που το φοράμε συνεχόμενα για πολύ περισσότερο, κάνουμε ταυτόχρονα άλλα πράγματα και η ώρα περνάει γρήγορα. Αλλά τα προσωπικά μας όρια, μόνο εμείς τα ξέρουμε.
Άλλωστε όλοι οι νέοι γονείς είναι λίγο κουρασμένοι έτσι κι αλλιώς... Έχουν πολλά να τους κουράζουν και πολλές νέες κινήσεις, όλο σκύβουν, σηκώνουν βάρη, κλπ.
Δεν είναι ποτέ λογικό να σε πονάει ο μάρσιπος όταν τον φοράς. Αλλά η κούραση μετά από ώρα μπορεί να είναι φυσιολογική.
Αν δεν το έχεις συνηθίσει και η μισή ώρα είναι για σένα κάτι καινούριο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν υπάρχει μάρσιπος που εξαφανίζει το βάρος. Με το Αστεράκι μπορείς να φοράς το μωρό περισσότερη ώρα απ' ότι θα το είχες στα χέρια. Αυτό είναι ίσως το πλεονέκτημα, είναι όμως και ο κίνδυνος.
Αν γενικά το να σηκώνεις βάρος σε καταπονεί, το να έχεις το μωρό σου σε Αστεράκι για περισσότερη ώρα απ' ό,τι θα το είχες στα χέρια σου θα σε καταπονεί περισσότερο. Ο μόνος τρόπος να μην επιβαρυνθείς είναι να μην κρατάς το μωρό αγκαλιά. Μόνο αν δεν έχεις άλλη επιλογή (δηλαδή κρατάς το μωρό στα χέρια αναγκαστικά) είναι καλύτερη λύση (και μόνο για όσο θα το κρατούσες στα χέρια έτσι κι αλλιώς).