From The Blog

Μαμά με νεογέννητο μωρό που κοιμάται ήρεμο σε μάρσιπο ring sling

Μάρσιποι και babywearing

“Το μωρό κλαίει στον μάρσιπο” – Πώς η ψυχολογία σου παίζει ρόλο

Πραγματικές ιστορίες από την ομάδα του babywearing:

“Δεν αντέχω άλλο με το μωρό αγκαλιά”

Μαμά με μωρό που κοντεύει να σαραντίσει, γράφει απελπισμένη σε γκρουπ με γονείς: “Αχ, δεν ξέρω τι να κάνω, ακόμα και στην τουαλέτα με το μωρό πάω, το έχω συνέχεια αγκαλιά, δεν μπορώ να κάνω τίποτα” (καταλαβαίνετε, δε χρειάζεται να τα γράψω όλα).
Από κάτω, πολλοί της προτείνουν: “Πάρε ένα Αστεράκι, θα σωθείς”.
Πράγματι, μια φίλη που την αγαπά πολύ, της κάνει δώρο ένα Αστεράκι. Λίγες μέρες μετά, όταν τη ρωτάνε πώς πάει, λέει: “Αχ, το μωρό δεν το θέλει, θέλει μόνο αγκαλιά”.
Μαμά με νεογέννητο μωρό που κοιμάται ήρεμο σε μάρσιπο ring slingΈνα μήνα μετά, συναντιόμαστε τυχαία μ’ αυτή τη μαμά σε κάποια συνάντηση, το φοράει με άνεση (και το μωρό είναι πολύ ευχαριστημένο και η ίδια είναι πολύ ευχαριστημένη).
Εγώ: “Πολύ χαίρομαι που τελικά βρήκατε τον τρόπο σας”.
Μαμά: “Να σου πω μια αλήθεια; Εκείνες τις μέρες, περνούσα μια περίεργη φάση. Δεν έψαχνα τρόπο να έχω το μωρό πιο πολύ πάνω μου, έψαχνα κάποιον να μου πάρει το μωρό για λίγο, δεν άντεχα άλλο αγκαλιά.”
Δεν ξέρετε πόσο την καταλαβαίνω. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που το μόνο που μας βγαίνει είναι “δε θέλω άλλο αγκαλιά!”. Το Αστεράκι είναι τέλεια λύση για άνετη αγκαλιά, για αγκαλιά με ελευθερία κινήσεων, για ασφαλή αγκαλιά. Αλλά είναι αγκαλιά. Μερικές φορές, όλες οι μαμάδες, χρειαζόμαστε μισή ώρα, μία ώρα, ΧΩΡΙΣ το μωρό. Εσείς δεν το έχετε νιώσει;
.
.
.

“Αλλιώς το είχα φανταστεί”

Πολύ μικρό νεογέννητο μωράκι λίγων ημερών ήσυχο στην αγκαλιά της μαμάς του σε μάρσιπο Αστεράκι mei taiΕίναι μια (μέλλουσα) μαμά που θέλει διακαώς ένα ring sling (με κρίκους). Το συζητάμε από πολύ πριν γεννήσει, το ψάχνουμε από δω, το ψάχνουμε από κει, έχει καταλήξει και στο χρώμα που θέλει, ονειρεύεται τι θα κάνει με την ουρά που τη θέλει πολύ μακριά για να είναι πιο “θεατρική”, κλπ.
Λίγο πριν γεννήσει, της κάνουν δώρο έναν μάρσιπο που δένει (όχι δηλαδή το ring sling). Για τους δικούς της λόγους, αποφασίζει να το κρατήσει, δε δέχεται να το αλλάξει με τον μάρσιπο που ήθελε αρχικά.
Και, ρε παιδιά, δεν πάει καλά το θέμα. “Δεν είναι σταθερό”, “Δεν το θέλει το μωρό”, “Είναι πολύ μεγάλο για το μωρό μου”, “Θέλει τόση ώρα να το βάλω”. …
Δε φταίει ο μάρσιπος. Φταίει ότι δεν το θέλει η μαμά. Και έτσι είναι όλα στραβά. Αν δεν το θέλει η μαμά, πώς να το θέλει το μωρό;
.
.
.

“Διάλεξα λάθος, όλοι μου οι γνωστοί μου πρότειναν αυτό”

May be an image of 1 person, baby and slow lorisΌταν ήμασταν μικροί, μας έμαθαν να δένουμε τα κορδόνια μας. Ανεξάρτητα απ’ το αν μάθαμε εύκολα ή δύσκολα, όλοι μάθαμε να δένουμε έναν φιόγκο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. ΑΛΛΑ δεν επιλέγουμε όλοι παπούτσια με κορδόνια. Κάποιοι, απλά, δε θέλουν να δένουν. Δε σημαίνει ότι τα παπούτσια με κορδόνια είναι γενικά “δύσκολα” ή ότι δε βολεύουν γενικά. Σημαίνει μόνο ότι όλοι έχουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Όποιος ασχοληθεί να μάθει να φοράει έναν μάρσιπο, θα τον μάθει (αφού θα έχει και βοήθεια από μας). Είναι βέβαιο ότι θα τον μάθει. Αλλά το αν θα του/της αρέσει, είναι προσωπικό θέμα. Μπορεί κάποιος να μη θέλει να δένει, λέει “με κουράζει το δέσιμο”. Δεν επιλέγει το mei tai, επιλέγει κάτι που κουμπώνει. Κάποιος άλλος επιλέγει το wrap, όπου δένεις 5 ολόκληρα μέτρα ύφασμα και το λατρεύει. Κάποιος λέει “σαν ρόμποκοπ νιώθω με τα κλιπς”, άλλος νιώθει καλύτερα ακριβώς με αυτή την αίσθηση.

Δεν είναι απαραίτητο να βολευόμαστε όλοι με το ίδιο. Καλό είναι να διαλέγουμε με βάση αυτό που ταιριάζει σε μας. Αν εσένα σε βόλεψε ο μάρσιπος που δένει και τον κάνεις δώρο στη φίλη σου, δεν είναι σίγουρο ότι θα τον βολευτεί κι εκείνη. Αν δε θες να δένεις, μην επιλέξεις μάρσιπο που δένει. Δεν ακούμε γενικά ότι “τα παπούτσια με κορδόνια είναι δύσκολα”.

Και φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρουμε από πριν τι μας ταιριάζει. Μπορεί να θεωρούμε ότι κάτι θα μας ταιριάζει, αλλά στην πράξη να αποδειχθεί ότι δεν έχουμε την υπομονή να το μάθουμε. Ή ότι θέλουμε κάτι λιγότερο ογκώδες, πιο μαλακό, πιο σκληρό…

Γι’ αυτό δυσκολεύομαι πολύ όταν μου ζητάνε να τους προτείνω μάρσιπο. Μπορώ να σου πω ποιοι μάρσιποι κάνουν για τα κιλά του μωρού σου, ποιοι μάρισποι υποστηρίζουν εργονομικά τις θέσεις που θέλεις (ποιοι μπαίνουν στην πλάτη, σε ποιους μπορεί το μωρό να είναι στραμμένο προς τα έξω, κλπ), ποιοι είναι στα επίπεδα χρημάτων που θέλεις να διαθέσεις. Αλλά δεν μπορώ εύκολα να σου πω ποιος μάρσιπος θα σε βολέψει.
Μπορούμε όμως να το συζητήσουμε, όσο θέλεις! ????

.
.